In onze westerse wereld wordt onderzoekend leren begrepen als een veelzijdig leerproces dat begint vanuit een nieuwsgierige en open houding. Het is verbonden met wetenschap, met het doel om nieuwe kennis en inzichten te ontdekken.

 

De leiderschapsopgave is om te kunnen kiezen, om  juiste afwegingen te maken die tot goede besluiten leiden. Nieuwsgierigheid en een open houding zijn daarvoor belangrijk. Maar leidinggevenden moeten een stap verder maken. Goede besluiten bevatten wijsheid.

 

Kennis wordt niet vanzelf wijsheid. Kennis wordt wijsheid als er zingeving en waarden  aan toegevoegd worden. Want wat iemand ziet en hoe iemand dit weegt en beoordeelt is ‘in the eye of the beholder’. Leidinggevenden die van kennis wijsheid willen maken moeten daarom de moed hebben om ook hun persoonlijkheid ter discussie te stellen in zelfonderzoek. Het onderzoekende leren dat wijsheid genereert is verankerd in de leertraditie van het Boeddhisme.

 

In het Boeddhisme staat het contemplatieve onderzoek van je innerlijke wereld centraal. De hele persoon is van belang: lichaam, spraak en geest. Door jezelf als onderzoeksobject te bestuderen, ontwikkel je begrip en meevoelendheid die op ervaring gebaseerd is. Het is geen theoretisch begrip en meevoelen. Je brengt je levenservaring en menselijkheid in. Als dit de basis van je handelen wordt, zal dit ook je beeld van de werkelijkheid kleuren en dus je besluiten beïnvloeden. Je leert kennis te transformeren tot wijsheid.

 

De docenten van de ALSA-leergang zijn zelf jarenlang getraind in het contemplatieve onderzoek vanuit het Boeddhisme. Deze ervaring nemen zij mee in de leergang.

Onderzoekend leren

Alsa-leergang
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Boris Wanders.

M 06 1065 1840

boris@alsa-leergang.nl

Alsa-coöperatie

In de Alsa-coöperatie werken docenten samen aan inhoud en deskundigheid. Zo wordt de kwaliteit van de Alsa-leergang op niveau gegarandeerd. De Alsa-coöperatie staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK 70852685). Alsa is een boip geregistreerd merk.